Vad innebär uppgörelsen om lån till Grekland?

Under fredagskvällen nåddes en överenskommelse mellan Grekland, trojkan och Eurogruppen om fortsatta lån. Grekland undviker på så vis en bankkollaps. Vad uppgörelsen innebär i detalj kommer presenteras under måndagen då trojkan och Eurogruppen också måste godkänna Greklands budgetåtgärder.

Med uppgörelsen som garanterar lån under fyra månader klarar sig Grekland undan en bankkollaps och en bankrusning. Sedan december då ett nyval med Syriza som vinnare framstod som troligt har 20 miljarder euro tagits ut ur bankerna av grekerna. Bara under fredagen togs 1 miljard euro ut ur bankerna, rapporterar Reuters.

Fredagens uppgörelse innebär i korthet att Grekland måste fortsätta leverera budgetöverskott. Tills på måndag ska Grekland också presentera budgetåtgärder som ”institutionerna” (som de nu börjat kalla trojkan och Eurogruppen) måste godkänna.

Vissa bedömare menar att Syriza har vikit sig och att nedskärningarna nu kommer att fortsätta. Greklands premiärminister, Alex Tsipras uttryckte det annorlunda i grekisk TV:

– Igår tog vi ett avgörande steg för att lämna åtstramningarna, ”räddningsaktionerna” och trojkan bakom oss. Vi vann en strid, men inte kriget. Svårigheterna, de verkliga svårigheterna är framför oss.

Andra, till exempel Paul Mason och Reuters menar att Grekland vunnit en hel del. Uppgörelsen kan i praktiken innebära betydande lättnader då kravet på budgetöverskott kan komma sänkas betydligt.

För Syrizas del kan uppgörelsen – som tveklöst är en kompromiss som kommer väcka kritik inom partiets vänster – förstås mot bakgrunden av oviljan att lämna euron. Utan en överenskommelse talade allt för en bankrusning redan under tisdag när de grekiska bankerna öppnar efter en långhelg. Efter det hade förhandlingsläget varit katastrofalt och ”institutionerna” hade helt kunnat diktera villkoren. Syriza vill nog också ha ryggen fri och undvika att anklagas för att ha lämnat euron för lättvindigt vid en ”Grexit”.

För Eurogruppen som fortsatt köra brutalt hårt på den enormt misslyckade nedskärningslinjen väger politiska överväganden uppenbarligen tyngre än rent ekonomiska aspekter. Där ekonomer förespråkar skuldnedskrivning och lättnader fasar Tyskland tillsammans med nedskärningsregeringar i Spanien, Irland och Portugal mfl att en vänstervåg kommer svepa dem av banan om Syriza och Grekland tillåts visa vägen.

Men om trojkan och Eurogruppen inte godkänner Syrizas förslag på måndag, är det enligt Greklands finansminister Yanis Varoufakis hela över, ”then we are finished”. Det är ett scenario som även Tyskland borde vilja undvika.

Foto: Yanis Varoufakis subversive interview 2013 cropped by PanchoS

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer