Finanspolitiska råd mot avgrunden
Finanspolitiska rådet kritiserar i sin årsrapport regeringen för att inte hålla tillräckligt strama finanser. Samtidigt är Sverige tillbaka i deflation för april, ett läge som bara tycks kunna botas med offensiv finanspolitik.
Finanspolitiska rådet ger råd för en resa mot avgrunden. Arbetslöshet och deflation är ett sekundärt problem enligt dem. Rådet anser att överskottsmålet på 1,0 procent av BNP ska uppnås redan 2018, till skillnad mot finansminister Magdalena Andersson som anser att överskottsmålet med hänsyn till konjunktur och sysselsättning bör uppnås först 2020 skriver SvD.
Regeringen vill ersätta överskottsmålet med ett balansmål för de offentliga finanserna. Finanspolitiska rådet kan tänka sig detta men i så fall lyfta ut det allmänna pensionssystemet. Det anser inte heller att en ändring av målet skulle ge utrymme för en mer expansiv finanspolitik (ökade statliga utgifter, till exempel på bostäder, infrastruktur, välfärd).
Socialdemokraterna är nu klämda mellan verkligheten och föråldrade nyliberala teorier. Det är idag uppenbart att endast stora offentliga satsningar kan få igång ekonomin och varaktigt bekämpa inflationen. Magdalena Andersson har tidigare givit indikationer på en mer offensiv politik är att vänta framöver, bland annat genom att höja budgettaket. Efter finanspolitiska rådets rapport låter det annorlunda.
– Vi kommer att föra en mycket stram politik, eftersom vi måste beta av underskotten. Hade vi inte haft så stora underskott hade vi kunnat driva en mer expansiv politik och på så sätt understödja Riksbanken, säger Magdalena Andersson till SvD.