Tredje krisvågen rullar in
Finanskrisens tredje våg är på väg att rulla in, i alla fall enligt storbanken Goldman Sachs. Drabbade kommer denna gång bli tillväxtländerna där den låga räntan har skapat stora lånebubblor.
Investmentbanken varnar i ett nyligen publicerat marknadsbrev för att de låga räntorna underblåst kredittillväxt och skapat skulduppbyggnad i världens växande ekonomier, skriver Dagens Industri.
Det finns stora frågetecken i hållbarheten i skulduppbyggnaden menar Goldman Sachs. När nu amerikanska centralbanken Fed kan komma att höja räntan kommer kapitalflöden gå till USA vilket kan sätta stopp för spekulationsbubblan i andra tillväxtländer, tror Goldman Sachs.
De två tidigare krisvågorna har varit bostadsbubblan i USA 2007-2008 och statsskuldskrisen i Europa 2010-2011.
Analys:
Marginellt höjd ränta i USA kan eventuellt bidra till att bromsa bubblor i andra länder men kommer inte påverka kapitalismens strukturella kris. Krisen idag är enkel att förstå. Den bottnar i höga vinster för företagen sedan tidigt 1980-tal på bekostnad av arbetarnas löner som varit låga. Tillräckligt med pengar finns då inte för att köpa alla produkter, efterfrågan minskar. Företagens vinster har istället för att investeras realt, i verklig produktion, använts för spekulation. Till exempel har börsens värde sedan 1980 ökat med flera tusen procent i Sverige liksom i många andra västländer. Följden är högre arbetslöshet och lägre tillväxt.
Systemet har fram tills nu kunnat hållas vid liv via konstgjord andning, genom lånefinansierad konsumtion – inte minst i USA. 2008 sprack den bubblan, och finanskapitalet räddades bara av gigantiska statliga räddningspaket samtidigt som miljontals blev hemlösa. Systemet är beroende av konstgjord andning i form av låneexpansion. En lånebubbla kan dock inte expandera för evigt, förr eller senare börjar utlånare fundera om pengarna kommer att kunna betalas tillbaka.
För att locka kapitalet att investera sänker då riksbankerna runt om i världen räntan för att kapitalet ska få ännu större vinster, det vill säga mer av den medicin som orsakat sjukdomen, med magert resultat. Incitamenten att investera realt är obefintliga när det inte finns köpare för produkterna.
Det enda som verkligen kan lindra den historiska kapitalistiska krisen vi nu befinner oss i är omfördelning från de rika till vanliga arbetare. Sker inte det kommer krisen att fördjupas ytterligare där lösningen bara kommer vara ett helt annat ekonomiskt system.