Idag kraschar börsen – eller?
Idag sker ett skifte någonstans på världsmarknaden och början på en stor krasch, enligt Martin Armstrong, kontroversiell prognosmakare som porträtterats i den av SVT nyligen visade dokumentären ”The Forecaster”. Givetvis är det omöjligt att exakt förutse krascher, men cykliska rörelser inom kapitalismen är en realitet.
Martin Armstrong har byggt sin teori runt talet pi och menar att marknadscykler sträcker sig över 8,6 år, vilket är pi, 3,14 multiplicerat med 1 000, alltså 3 141 dagar. Armstrong ska bland annat ha prickat rätt vid råvaruprisuppgången 1977, börskraschen 1987, New York-indexets S&P 500:s höjdpunkt innan rubelkraschen 1998 liksom flera andra större händelser, skriver Dagens Industri.
Givetvis är det omöjligt att med dagars exakthet förutse krascher. Och som fängelsedömd för pyramidspels-bedrägeri vet Martin Armstrong att alla bra teorier blir ”ännu bättre” av att spetsas till. Och teorin gör givetvis mer avtryck genom att använda det mystiska talet pi.
Samtidigt är inte cykliska rörelser inom kapitalismen i sig något humbug. Många forskare, däribland svenske Lennart Schön, har intresserat sig för cykler inom ekonomin. Förespråkarna för dessa teorier menar att det finns en strukturcykel som varar cirka 40-50 år och innehåller 4-åriga konjunkturcykler, liksom investeringscykler för lagerinvesteringar på 3-5 år, maskin- och utrustningsinvesteringar 7-11 år, och byggcykler på ca 20-25 år. Den längsta cykeln är Kondatrieffcykeln för långa investeringar omfattande 45-60 år.
Att kapitalismen idag är i djup kris är ingen hemlighet. Kapitalet investerar inte längre i real produktion trots rekordlåg ränta eftersom lönerna under lång tid varit låga och efterfrågan har utarmats. Istället har gigantiska finansiella bubblor byggts upp som bara väntar på att spricka. Att kraschen kommer de närmaste åren är mycket troligt.
Läs mer: Långa vågor av tillväxt