Kapitalismens kris: Riksbanken inför historisk negativ ränta
Riksbanken meddelade under morgonen att den inför negativ reporänta, – 0,1 procent från och med 18 februari. Rädslan för deflationen är så stark att Riksbanken också sätter fart på sedelpressarna och kommer köpa statsobligationer för 10 miljarder kronor. Båda åtgärderna syftar till att bekämpa deflationen som är ett stort svart orosmoln för ekonomin.
”Inflationen på senare tid har utvecklats som förväntat men det finns en risk att det låga oljepriset dämpar inflationsförväntningarna och därmed inflationen mer än vad som antagits”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
Riksbanken tror att inflationen kan stiga igen först under andra halvan av 2016. Den justerar dessutom sin arbetslöshetsprognos något uppåt.
Riksbanken kommer inom kort också att stödköpa nominella statsobligationer med löptider 1-5 år för 10 miljarder kronor för att ytterligare stimulera ekonomin.
En negativ reporänta är en historisk åtgärd i Sverige och visar på hur allvarlig den ekonomiska situationen är. Men tro inte på en snabb lösning på dessa problem. Riksbanken flaggar därför också för att reporäntan kan komma att sänkas ytterligare.
– Vi kan gå mycket lägre än om vi behöver. Det är långt ifrån den nedre gränsen, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.
De ekonomiska problemen och deflationen beror på strukturella problem och inneboende motsättningar i kapitalismen. Sedan runt 1980 har vinsterna varit stora på lönernas bekostnad, vilket har urholkat köpkraften. Istället för att investera vinsterna produktivt har de rika ägnat sig åt finansiell spekulation, med lägre reala investeringar och högre arbetslöshet som följd.
Ett mer rimligt svar på deflationen och en stagnerande ekonomi vore att regeringen bygger bostäder och anställer stort inom offentlig sektor. Fler i arbete får fart på ekonomin och gör att priserna kan pressas uppåt. Två flugor i en smäll med andra ord.