Fler väljare än någonsin byter parti

Idag presenterade SCB rapporten Flytande väljare som visar att fler väljare än någonsin byter parti i Sverige. Den största väljarströmen har gått från Moderaterna till Sverigedemokraterna.

Andelen partibytare mellan riksdagsvalen 2010 och 2014 var 36 procent. Strömmarna mellan partierna är kraftigast mellan närliggande partier på höger-vänsterskalan.

Den i särklass största väljarströmmen mellan 2010 och 2014 års val flöt från Moderaterna till Sverigedemokraterna även om tappet till de andra borgerliga partierna var ännu större, enligt rapporten.

De som byter till SD har varit motiverade av invandringsfrågan medan övriga strömmar i första hand förklaras av fördelningspolitiska frågor. Sverigedemokraterna behöll i särklass flest av sina väljare från 2010, 86 procent, följt av Socialdemokraterna med 79 procent. Sämst var Folkpartiet som endast behöll 42 procent av sina väljare.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer