Luftföroreningar hotar skada 300 miljoner barn
Vart sjunde barn i världen lever på en plats där luften är så förorenad att de riskerar att dö före fem års ålder, enligt en studie av Unicef.
Totalt lever över 300 miljoner barn i en miljö där luften de andas är så förorenad att de riskerar utveckla allvarliga hjärnskador och skador på lungor och hjärta.
Studien av Unicef, FN:s barnfond, släpps veckan för klimatmötet i Marocko 7-19 november och Unicef uppmanar världens ledare att ta krafttag mot föroreningarna.
– Luftföroreningar är den största orsaken till att över 600 000 barn under fem år dör varje år och det utgör varje dag ett stort hot mot miljontals barns liv och framtid, säger Anthony Lake, vd för Unicef.
Mest föroreningar kommer från fordon, fossila bränslen men också från damm och brinnande avfall. Inomhusluften är också ett problem framförallt i låginkomstländer, där föroreningar av kol och trä kommer från matlagning och uppvärmning.
Sämst är luften i södra Asien, där cirka 620 miljoner barn bor, följt av Afrika med 520 miljoner och östra Asien och Söderhavsområdet med 450 miljoner.
Tidigare i år rapporterade WHO, Världshälsoorganisationen, att sex miljoner människor världen över dör i sjukdomar kopplade till luftföroreningar.