Japan undviker nedskärningar med rekordbudget
Japans regerings regering fortsätter att satsa. Under torsdagen antog premiärminister Shinzo Abes regering en rekordbudget på drygt 97 triljoner yen, motsvarande cirka 7,5 triljoner kronor vilket är en kraftig ökning mot tidigare och ger utrymme för välfärdsreformer som barnomsorg.
Japan har sedan tidigt 90-tal haft problem med låg tillväxt, låg inflation och periodvis även deflation. Samtidigt är dess statsskuld (finansiell bruttoskuld) högst i världen och motsvarar 250 procent av BNP.
Regeringen väljer ändå att satsa offensivt med en underfinansierad budget. Upplåningsräntan hålls dock i princip oförändrad eftersom skatteintäkterna förväntas öka, liksom att räntan på statsobligationerna förväntas sjunka. På grund av japanska centralbankens negativa ränta och ett mål på 0 procent för statsobligationerna förväntas räntan på Japans lån vara så låg som 1,1 procent nästa år, vilket innebär en besparing på 500 miljarder yen, skriver Asian Review.
Budgeten innehåller förbättringar för förskolepersonal, mer pengar till forskning och 500 miljarder yen mer till socialförsäkringarna.
Kapitalismen är i global kris, en kris som på medellång sikt antagligen bara kan lösas av stora statliga lån och investeringar. Japan visar att den vägen är möjlig, trots en redan hög belåning.